Kullancs, eltávolítás

Bevizsgálás

Ha már megtörtént a baj, érdemes a szakszerűen eltávolított kullancsot elküldeni egy olyan helyre, ahol meg tudják állapítani, hogy az adott kullancs fertőzött volt-e vagy sem, de mindezek előtt érdemes megtanulni, hogyan távolíthatjuk el helyesen a kullancsot.

A kullancs-kiszedés 10 parancsolata

 1. A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát  segítségét egymás átvizsgálására.
 2. A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért. Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.
 3. A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.
 4. Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potrohát folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.
 5. A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.
 6. A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.
 7. A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe.
 8. A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.
 9. Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.
 10. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

A kullancsok bevizsgálását az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum végzi.

A kullancs beküldésének több lehetősége is van

 1. Előzetes egyeztetés nélkül személyesen, 1125 Bp., Istenhegyi út 31/a Nyitva tartás: hétköznap:8:30-16:00.
 2. Postán megfelelő csomagolásban (kis fiola, papírtasak körben leragasztva - a fiolát tartalmazó küldeményeket ajánlott légpárnás borítékba rakni), kísérőlevéllel, mely tartalmazza a beküldő nevét és címét, melyre az eredményt elküldhetik.
  Ebben az esetben a 4.500 Forintos vizsgálati költséget belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tudja címükre feladni vagy számlájukra átutalni.
  (Számlaszám: 10700024-24039701-51100005) Az utalványon és a levélben ugyanazt a nevet tüntessék fel.

A személyesen hozott kullancsok esetében a vizsgálati eredmények egy kódszámmal ellátva felkerülnek Géndiagnosztikai Centrum honlapjára (www.gendiagnosztika.hu), a postán érkező kullancsok vizsgálati eredményéről pedig levélben értesítik a beküldőket. A vizsgálat ideje kb. 2 hét, amennyiben ez idő alatt nem kap értesítést, kérjük, jelezze a Géndiagnosztikai Centrum fel.

 

Elérhetőségek:

Tel.: (+36 1) 201-2194
Tel.: (+36 1) 224-5442
Fax: (+36 1) 224-5445
E-mail: info@gendiagnosztika.hu

Forrás: ÁNTSZ